Konsult G Liedberg år 1801 i Varberg

‘Consult Hr’ Petter Gerhard Liedberg, 45 år, bodde på sjunde roten i Varberg med hustrun Fru Marta Brita Lagerbom 41 år och barnen Petter Olof 11 år, Johan Martin 10 år, Johanna Susanna 15 år och Anna Chatarina 9 år. Familjen bodde på nr 183 (senare 5-6 i 18e kvarteret) på platsen där Sparbanken nu ligger på Bäckgatan i Varberg. Hos familjen bodde även Jungfru Anna Chatarina Låstbom 27 år, samt tre drängor och fyra pigor. Liedberg var även handelsman och enligt husförhörslängden hade han två bodbetjänter, Anders Söderberg 32 år och Nils Petter Hofvendahl 25 år.

Liedberg var född 1756 i Varberg och var son till handelsmannen Olof Liedberg och Johanna Sophia van Deurs. I husförhöret för 1801 var han skriven som konsult men han var även handelsman, godsägare, redare och kommersråd, och mycket förmögen, och var enligt Albert Sandklef vid sekelskiftet 1800 Varbergs ‘utan jämförelse främste medborgare’. Liedberg var även ägare till Öströö säteri och byggherre till landeriet Freden. Han var även Varbergs störste redare och ägde tre briggar och en jakt. Han gifte sig med hustrun Marta Brita 1778, hon var dotter till handelsmannen och rådmannen Jacob Lagerbom, ägare till Holmagärde, och Zilla Falckman.

varbergs-stadsforsamling-ai-2-1801-1807-bild-23

Bild: Husförhörslängd för 1801 i Varberg (ArkivDigital)

Systern Susanna Liedberg var gift med borgmästare Schånberg i Varberg och en annan syster, Brita Sophia, var gift med Samuel Schutz, direktör i Ostindiska Kompaniet. Brodern Jacob Anders var notarie i Svea hovrätt och tullinspektör i Stockholm och brodern Johan var även han handelsman i Varberg.

Källor:
Varbergs Stadsförsamling, husförhör AI:2, bild 23 (www.arkivdigital.se)
Varbergs Historia, Albert Sandklef 1963

Mangårdsbyggnaden för landeriet Freden finns kvar och används nu av förskolan Ugglan i Varberg.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s