Bouppteckning för Elsa Elisabeth Westerberg 1801

Elsa Elisabeth Westerberg avled av slag den 5 november 1800 i Varberg, 71 år gammal, hon var hustru till skräddaren Anders Lundberg. I april följande år gjordes en bouppptecking efter henne och här framgår att ett testamente hade skrivits 1793. Bouppteckningen redovisar att paret hade fyra barn; sonen Elias 25 år, dottern Britta Maja 36 år, dottern Johanna Christina 27 år som var gift med skräddaren Holmgren samt Ingrid Sophia 22 år.

Bouppteckningen redogör även för den fasta och lösa egendomen i boet, de ägde en del järnsaker och möbler bl a ett brunmålat hörnskåp, ett klädesskåp, en koffert, en soffa, ett slagbord och sex stolar, en träklocka och en bokhylla. Där fanns även två böcker, en psalmbok och ‘Paradis Lustgård’, två speglar, och lite porslin. Bland sängkläderna fanns ett blårandigt säng omhänge och täcke, ett ‘stoppat lärfs täcke’, ett bolster och två ‘hufvudputa’ samt linlakan. Hennes ‘qvins gång kläder’ var nedskrivna och hon hade bl a en ‘blå camelots päls’ och en ‘randig lärfts kjortel. ‘Contant, Guld, Silfver, Tenn samt Koppar fanns ej’. Bouppteckningen redovisar även en del skulder.

De ägde ‘hus och gård’ men bouppteckningen ger inga detaljer om var, men i samtida husförhör kan man se att familjen bodde i den 10 roten i södra delen av Varberg.

Källa: Varbergs rådhusrätt och magistrat 1770-1810, FIIb: 1, bild 1170 (www.arkivdigital.se)

Advertisements

One thought on “Bouppteckning för Elsa Elisabeth Westerberg 1801

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s